Κατηγορηματικά αντίθετη με την υψηλή φορολογία εμφανίστηκε η Ντόρα Μπακογιάννη απευθύνοντας χαιρετισμό στην ετήσια δεξίωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και ζήτησε ξανά περιορισμό του δημοσίου και των δημοσίων δαπανών.

«Είμαστε εναντίον των μεγάλων φόρων και υπέρ της ριζικής μείωσης των κρατικών δαπανών με ριζοσπαστικό εκσυγχρονισμό και περιορισμό της παρέμβασης του κράτους. Είμαστε κατά των έκτακτων και συνεχώς αυξανόμενων φορολογικών επιβαρύνσεων. Εναντίον της περιοδικής αύξησης του ΦΠΑ», τόνισε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας και πρότεινε τη θεσμοθέτηση ευέλικτου και σταθερού φορολογικού συστήματος το οποίο να στηρίζεται στην καθιέρωση ενός ενιαίου φορολογικού συντελεστή 20% για τις επιχειρήσεις σε πρώτο στάδιο.

Η Ντ. Μπακογιάννη μίλησε για περιορισμό του δημοσίου, με ευρύτερη συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων, κατά 1/3 στην επόμενη δεκαετία με μαζικές αποκρατικοποιήσεις, μεταφορά δραστηριοτήτων στον ιδιωτικό τομέα και κατάργηση μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων.

Μάλιστα ασκώντας ευθέως κριτική στην κυβέρνηση την κατηγόρησε ότι μεταφέρει πάλι τα βάρη σε αυτούς που συνήθως πληρώνουν.

Έφερε δε ως παράδειγμα ότι το 2011 επιχειρείται η μείωση του ελλείμματος κατά 2,1% του ΑΕΠ και τα 2/3 αυτής της μείωσης θα προέλθουν από τα έσοδα και κυρίως από τα έκτακτα έσοδα, και το 1/3 από τις δαπάνες. Πρόκειται για μια σχέση προσαρμογής που λειτουργεί εις βάρος του ιδιωτικού, του παραγωγικού τομέα της οικονομίας, πρόσθεσε και πρότεινε την κατάργηση πάσης φύσεως κρατήσεων, εισφορών και τελών υπέρ τρίτων που μέχρι σήμερα επιβαρύνουν τη δουλειά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και φορτώνουν τους καταναλωτές με μια σειρά από άδικα και ακατανόητα χαράτσια.